1. Controleer het waslabel: Controleer het waslabel op het dekbed om te zien of het in de wasmachine mag worden gewassen. Als het label zegt dat het alleen chemisch gereinigd mag worden, was het dekbed dan niet in de wasmachine.

 2. Bepaalde type dekbedden hoeven niet of minder vaak gewassen te worden, omdat ze van nature hypoallergeen en antimicrobieel zijn, zoals:

  1. Zijden dekbedden: Zijde heeft van nature antimicrobiële eigenschappen en kan vocht afvoeren, waardoor het minder snel gaat schimmelen of stinken.
  2. Bamboe dekbedden: Bamboe heeft vergelijkbare eigenschappen als zijde en kan vocht afvoeren en bacteriën afstoten.
  3. Kasjmier dekbedden: Kasjmier is van nature zacht, hypoallergeen en kan vocht afvoeren, waardoor het minder snel vuil wordt.
  4. Wollen dekbedden: De meeste wollen dekbedden zijn niet wasbaar. Wol beschikt over een vet genaamd lanoline en is vuilafstotend en hoeft daarom niet gewassen te worden.Raadpleeg daarom altijd de voorschriften op het label alvorens u actie onderneemt.
   Hoewel deze dekbedden minder vaak gewassen hoeven te worden dan synthetische of donzen dekbedden, is het toch belangrijk om ze regelmatig te luchten en op te schudden om de vulling gelijkmatig te verdelen en de levensduur van het dekbed te verlengen.

 3. Gebruik een geschikte wasmachine: Zorg ervoor dat je een wasmachine gebruikt die groot genoeg is om het dekbed volledig te kunnen wassen. Een voorlader is meestal de beste keuze, omdat deze meer ruimte biedt dan een bovenlader.

 4. Gebruik het juiste wasmiddel: Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor fijne stoffen en vul de wasmachine met warm water.

 5. Plaats het dekbed in de wasmachine: Plaats het dekbed in de wasmachine en verdeel het gelijkmatig. Het is het beste om het dekbed alleen te wassen, zonder andere kledingstukken erbij, om te voorkomen dat het dekbed beschadigd raakt.

 6. Selecteer de juiste wascyclus: Selecteer een zachte wascyclus en vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de vulling van het dekbed kan beschadigen.

 7. Spoel grondig: Zorg ervoor dat het dekbed grondig wordt gespoeld om alle zeepresten te verwijderen.

 8. Droog het dekbed: Haal het dekbed uit de wasmachine en plaats het in de droger op een lage temperatuur. Voeg een paar schone tennisballen toe aan de droger om de vulling van het dekbed op te kloppen en klonten te voorkomen. Het kan even duren voordat het dekbed helemaal droog is, dus controleer het regelmatig.

 9. Schud het dekbed op: Schud het dekbed op om eventuele klonten te verwijderen en om de vulling gelijkmatig te verdelen.