Weetje! De geschiedenis van het dekbed

Het dekbed is al eeuwen te vinden in de slaapkamer, waar vroeger in 1300 de dekbedden van dons en veren hun intrede maakten in Europa werden er al vele types over de gehele wereld gebruikt. Dons en veren dekbedden waren vooral favoriet van de rijke mensen, zoals de mensen van adel.


De bedenker van het dekbed is niet te herleiden naar één persoon. Mocht je deze informatie toch gevonden hebben, dan horen we dat graag ;). Naar nader onderzoek wordt er gesuggereerd dat het dekbed oorspronkelijk al 5000 jaar geleden in China gebruikt werd. De Engelsman Paul Rycaut was de eerste persoon die het dekbed naar het Verenigd Koninkrijk bracht. Het idee kwam echter niet uit China, maar uit Duitsland.


In 1689 bezocht Paul Rycaut Hamburg en ontdekte dat de Duitsers onder gevulde dekens sliepen. Hij stuurde zakken met donsdekens terug naar zijn vrienden inclusief een instructie hoe ze deze dekens zelf konden maken.

De verkoop van het product viel flink tegen, misschien omdat het nog niet bekend was binnen de cultuur of omdat de ganzen- en eendendons bijna onbetaalbaar was in deze tijd. Pas rond de jaren 1950 en 1964 begon de 'duvet' aan te slaan in Engeland.Hoe werden vroeger dekbedden gemaakt?

Waar je nu eenvoudig een donzen en veren dekbed online kunt bestellen, koste het destijds zeer veel moeite om een donzen/veren dekbed te maken. Het dons en de veren moesten goed gedroogd worden en hier wilden nog wel eens nare luchtjes door ontstaan.

Bron: BBC