Let op! Het is belangrijk om te allen tijde het waslabel te raadplegen aan jouw aangekochte dekbed. Dit artikel is een algemeen advies op basis van de standaard vulmaterialen. Hier worden geen rechten aan ontleend.

Of je je dekbed thuis kunt uitwassen, misschien helemaal niet hoeft uit te wassen of dat je het professioneel moet laten reinigen, ligt allemaal aan het type materiaal waar je dekbed van gemaakt is. We leggen het je graag per type dekbed uit.

We hebben verschillende type vulmaterialen, waaronder:

  1.  Synthetisch
  2.  Wol
  3.  Dons
  4.  Katoen
  5.  Bamboe
  6.  Zijde

Veelal zijn alle bovenstaande dekbedden voorzien van een tijk (omhulsel) van katoen. Het is belangrijk om te allen tijde het waslabel te raadplegen op jouw aangekochte dekbed.

Synthetische dekbedden wassen

wasmachine checkSynthetische dekbedden hebben (vaak) als voordeel dat ze op een hoger aantal graden gewassen kunnen worden. De meeste synthetische dekbedden kunnen namelijk op 60 graden gewassen worden in de wasmachine. Controleer wel altijd even van tevoren het waslabel.

Wollen dekbedden wassen

wasmachine kruisOver het algemeen is het ten zeerste af te raden om je wollen dekbed in de wasmachine te wassen. Doe je dit wel dan krimpt je dekbed en dat is zeker ook voor de kwaliteit van het dekbed niet aan te raden. Mocht je een wollen dekbed willen reinigen dan is het chemisch reinigen via de stomerij de beste keuze. Wol heeft een zelfreinigende werking, het beschikt namelijk over een vet dat bacteriën tegenhoudt en vuil afstoot (lanoline). Door de zelfreinigende eigenschappen te combineren met het luchten, weet je zeker dat je wollen dekbed heerlijk fris blijft. Controleer wel altijd even van tevoren het waslabel.

Donzen dekbedden wassen

wasmachine checkDonzen dekbedden kunnen (meestal) prima in de wasmachine gewassen worden. Het is echter wel altijd even goed om het waslabel te controleren. Waarbij sommige maar op 40 graden gewassen mogen worden, mogen andere donzen dekbedden weer op 60 graden gewassen worden.

Er wordt vaak geadviseerd om een paar tennisballen toe te voegen aan je was- en droogbeurt om het donzen dekbed mooi opgeklopt te houden. Het is verstandig om je donzen dekbed ook ieder uur weer even goed op te kloppen tijdens het drogen, zo voorkom je dat dons op één plek samen gaat klonten.

Het is aan te raden om een donzen dekbed op een lage temperatuur te drogen met een zo lang mogelijk droogprogramma (hooguit 30 graden).

Ons advies is om ook je donzen dekbed te laten reinigen door de stomerij. Een te hoge druk, temperatuur, verkeerd wasmiddel of het niet voldoende laten drogen kan namelijk de kwaliteit van je dons enorm beïnvloeden.

Katoenen dekbedden wassen

wasmachine vinkjeKatoenen dekbedden kunnen over het algemeen goed gewassen worden tot 60 graden. Waar je echter rekening mee moet houden is dat een katoenendekbed lang nat kan blijven. Het goed en lang drogen van je katoenen dekbed is daarom essentieel.

Kies er daarom voor om je katoenen dekbed uit te wassen en te laten drogen op een warme zomerdag. Controleer wel altijd even van tevoren het waslabel.

Zijden dekbedden wassen

wasmachine kruisZijden dekbedden kun je het beste een paar keer per jaar laten luchten in de buitenlucht. Voorkom dat je dit in de felle zon doet.

100% zijden dekbedden zijn er in diverse soorten, moerbei zijde mag bijvoorbeeld niet gewassen worden en mocht je het toch wassen in de wasmachine dan heb je speciaal zijdewasmiddel nodig en een zijde wasprogramma. Je zijden dekbed slijt enorm van wassen met de wasmachine, dus het is niet aan te bevelen. Wil je jouw zijden dekbed toch een keer in een paar jaar goed uitwassen dan is een stomerij aan te bevelen. Echter is ons advies om je zijden dekbed niet uit te wassen en lekker te laten luchten.  Controleer wel altijd even van tevoren het waslabel.

Bamboe dekbedden wassen

wasmachine vinkjeEen bamboe dekbed is gewoon te wassen in de wasmachine en de droger. Controleer altijd even het waslabel om te bepalen hoe je het beste een bamboe dekbed kunt wassen.

Bamboe dekbedden hebben een antibacteriële werking, waardoor wassen met de wasmachine vaak niet nodig is.

Je kunt het beste een bamboe dekbed regelmatig goed laten luchten, zodat het dekbed heerlijk fris blijft. Controleer wel altijd even van tevoren het waslabel.

Was je dekbed niet te vaak, hierdoor gaat de levensduur/kwaliteit achteruit.

Tip: Was een dekbed niet te vaak in de wasmachine, de kwaliteit gaat sneller achteruit en vaak is luchten al voldoende. De vulling van een donzen dekbed wordt namelijk minder en bij synthetische vulling komen de lagen na te vaak wassen dichter op elkaar te liggen, waardoor de isolatie afneemt.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn dekbed?

Afbeeldingen: